Rakytníkové maslo

Receptov na spracovanie rakytníka je asi tak veľa, ako má veľa aj účinkov :) Vyrobiť si z neho môžeme sirup, zdravú šťavu pre deti aj džem. Mám rada tie tradičné recepty aj tie menej známe, ku ktorým patrí napríklad moje obľúbené rakytníkové maslo. Skvelá vec na natretie chlebíku alebo korpusu na koláč. Ideálna cesta ako dostať do detí dávku vitamínov. :)

 

Budeme potrebovať:

200g čerstvého rakytníku

100g trstinového cukru alebo medu

500g masla

 

Ako prvé si odšťavíme rakytník, najlepšie pomocou lisového odšťavňovaču. Z odšťavnenej sušiny ešte prepasírujeme čo najviac dužiny a zmiešame ju so šťavou. V mixéri spojíme maslo so šťavou s postupným pridávaním cukru (alebo medu), kým sa nám hmota pekne nespojí, aby sa neoddeľovali tekuté zložky od tuhých. Ak maslo nie je tuhé, netreba sa báť, v chladničke stuhne. Pre vôňu môžeme pridať ešte zrniečka z vanilkového lusku. Čím sladšie sú plody, tým menej cukru budeme na výrobu potrebovať.

 

V mojom článku o jeho účinkoch sa dočítate, kedy je ideálny čas na zber, aby boli plody sladšie.

  

           ako vyrobiť rakytníkove maslo           rakytníkove maslo ako vyrobit

 


podpis bylinkar_1