Rakytník - jeho účinky a použitie

Rakytník rašetliakovitý

síce nie je typická bylina, avšak je to liečivá rastlina s veľkým potenciálom, ktorá sa u nás dokonale udomácnila a našla si mnohých nadšencov. V minulosti bol vnímaný skôr ako okrasný krík s jasnooranžovými plodmi, ktorému sa ľudia vyhýbali a jeho plody nechávali skôr vtákom. V posledných rokoch je to vysoko oceňovaný zdroj vitamínu C, ktorý môžeme zakúpiť v rôznych podobách. 

 

 

Rakytník je pichľavý ker dorastajúci do výšky až 5m. Liečivá sila sa nachádza v jeho oranžových elipsovitých plodov, ktorými je počas dobrej sezóny doslova obsypaný. Dá sa pomerne ľahko pestovať doma, na zber plodov však potrebujete 2 rastlinky – samčiu a samičiu (na jednu samčiu rastlinu môžete mať až 5 samičích). Výhodou tohto kra je, že dobre spevňuje svahy v záhrade. Na samotné plody si musíme počkať asi 3-4 roky. Má rád slnečné stanovište. Dobre však znáša aj mráz, sucho a vietor. Na pestovanie je absolútne nenáročný, rozmnožuje sa ľahko vďaka koreňovým výhonkom.

 

Účinné látky : sacharidy, vitamíny, antioxidanty, aminokyseliny a bielkoviny, vitamín C, vitamín, triesloviny a minerálne látky, nenasýtené mastné kyseliny omega 3, 6, 9

 

Účinkyna vitamín C bohaté plody, predurčuje rakytník na liečbu chrípky, nachladnutia, zápalových ochorení. Vhodným prostriedkom je najmä na jeseň a zimu, kedy jeho plody aj zbierame. Podávame ho vo forme čaju alebo čerstvej šťavy pri bolesti hrdla. Podporuje imunitu , správnu funkciu sleziny a žalúdka,  pomáha zmierňovať následky rádioterapie. Udržuje zdravý stav kože a slizníc. Odporúča sa ho užívať pri chronických problémoch s močovými cestami aj pri suchosti vaginálnych slizníc. Vhodné aj v období tehotenstva.

 

Obdobie zberu:  pri prvých mrazoch koncom jesene až začiatkom zimy

 

Ktoré časti rastliny zberáme:

 

Plody : zbierame plody, ktoré začínajú dozrievať v septembri. Ich chuť je tesne po dozretí trpko kyslá a jesť ich v čerstvom stave dokážu len odvážlivci aj to nie viac ako pár kusov :) Zber bobúľ je vhodné robiť pri prvých mrazoch, kedy sa stávajú podobne ako šípky sladšími. Keďže zber vďaka pichliačom na konárikoch nie je celkom ľahký, odporúčam odstrihnúť celé vetvičky (zároveň tým zastrihnete krík, aby ste naň dočiahli aj v budúcom roku). Halúzku spolu s plodmi vložíte do mrazničky a keď zamrzne, jednoducho ich obúchate nad plachtou a bobuľky ďalej spracovávate.

rakytník co vyrobit

 

Využitie a dávkovanie rakytníka:

 

Rakytník využívame ako iné záhradné ovocie na prípravu šťavy, kompótov, džúsov, sirupov, masla a džemu alebo med s rakytníkom.

Rakytníkový čaj- podporuje prirodzenú imunitu, je vhodný ako prevencia chrípky a prechladnutia, piť ho môžu celoročne najmä deti, ktorým chceme podporiť imunitu a obranyschopnosť, dávkovanie je štandardné - teda 1-2 čl sušených plodov zalievame horúcou vodou a necháme luhovať cca 5 minút. Plody môžeme po vyluhovaní zjesť :)

Tinktúra z rakytníka– vyrobená zo sušených plodov je účinná pri rekonvalescencii po chorobe, naštartuje obranyschopnosť organizmu a lieči sliznice žalúdka a čriev.

 

Viac o bylinkách, ktoré rastú bežne okolo nás nájdete v mojej knihe Bylinky z babičkinej záhrady. Obsahuje množstvo receptov na ich spracovanie, výrobu rôznych produktov do vašej domácej lekárničky aj pre krásu tela.  A tiež moje osobné rady a tipy pri zbere a kombinácii byliniek a prípravu zdravej medicínky .

 

Zaujímavosť:  V Poľsku a Maďarsku je táto rastlina chránená. V Rusku bol rakytníkový olej používaný kozmonautami ako ochrana pred radiáciou.

 

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.