Recept na výrobu rakytníkového oleja

Recept na výrobu rakytníkového oleja:

 

Rakytníkový olej je  pre mňa najuniverzálnejšie spracovanie rakytníka. Dá sa využiť v kozmetike aj domácej lekárničke. Použiť ho môžete  ako zábal na suché a lámavé vlasy, na hydratáciu pleti, ošetrenie pokožky po spálení, ako opaľovací prostriedok, pri popraskaných bradavkách pri kojení, regeneruje pokožku a udržiava jej elasticitu. Podporuje tiež imunitu a obranyschopnosť organizmu. Čistý rakytníkový olej je na výrobu dosť náročný, na 100ml oleja by sme potrebovali okolo 5 kg plodov. Plody sa rozpučia a nechávajú sa odstáť niekoľko dní, kým sa oddelí vláknina od samotného oleja. Ten je obsiahnutý priamo v plodoch a pri výrobe zostáva na povrchu, z ktorého ho potom zberáme. My si pripravíme olej jednoduchšou cestou.

 

Budeme potrebovať:

Sušené plody rakytníka

Kvalitný za studena lisovaný olej (sézamový, hroznový, mandľový, ryžový)

 

Rakytník zomelieme na kávovom mlynčeku na drobné kúsky, zalejeme zohriatym olejom na približne 40st. (alebo urobíme test prstom, ktorý by sme v ňom mali udržať). Olej dáme v množstve, aby prekryl na 1 cm plody (preto nepíšem presné množstvo, aby sme si objem mohli upraviť podľa seba a množstva plodov, ktoré máme k dispozícii). Premiešame a necháme 7 dní macerovať. Pri zaliatí studeným olejom by sme museli čakať 4 -6 týždňov. Teplý olej nám lúhovanie urýchli. Po uvedenej dobe scedíme, dobre vymačkáme plody nasiaknuté olejom a uskladníme v chlade.

Rakytníkový olej môžeme pripraviť rovnakým spôsobom aj z čerstvých plodov, ktoré popučíme pred zaliatím olejom. Olej môžeme použiť aj  v kuchyni do marinád a zálievok. Pri liečbe zvonka potierame postihnuté miesta. Pri vnútornom užívaní, napr. na zvýšenie imunity u detí ale aj dospelých odporúčam 1x denne 1 čl (deti) a 2 čl alebo 1 PL u dospelých.

 

ako vyrobit rakytnikovy olej

Môj tip:

Pri kúpe rakytníkového oleja si dajte pozor na to, či je vyrábaný zo semien alebo celých plodov (z dužiny aj šupky). Olej zo semienok má najvyšší podiel nenasýtených mastných kyselín, olej z celých bobúľ zase obsahuje látky, ktoré sa nachádzajú v šupke – flavonoidy, vitamín E a pod.  Výber závisí od toho, aký účinok použitím rakytníka chcete dosiahnuť.

Ak máte čerstvé plody rakytníku, odporúčam ich odšťavniť a dať zamraziť do nádobiek od ľadu. Môžete ich potom použiť kedykoľvek do teplého čaju alebo drinku.

 

Viac o bylinkách, ktoré rastú bežne okolo nás nájdete v mojej knihe Bylinky z babičkinej záhrady. Obsahuje množstvo receptov na ich spracovanie, výrobu rôznych produktov do vašej domácej lekárničky, kuchyne aj pre krásu tela.  A tiež moje osobné rady a tipy pri zbere a kombinácii byliniek a prípravu zdravej medicínky .

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.