Špaldová kvásková vianočka s levandulou

 

Vianočka u nás patrí nielen k Vianociam ale aj z voňavým nedeľným raňajkám. Ak je navyše urobená z kvásku, ktorý uľahčuje trávenie a je doplnená voňavými levandulovými kvetmi, je to hotový kulinársky zážitok, za ktorý vás budú doma na rukách nosiť :)

 

Recept: 

Na rozkvas budeme potrebovať:  65 g vody, 40g trstinového cukru, 150 g hladkej špaldovej múky, 2 PL kvásku. Necháme 4-5 hodín, resp. podľa teploty v miestnosti pracovať kým nezväčší svoj objem aspoň dvojnásobne.

Potom zamiesime cesto pridaním 300g hladkej špaldovej múky, 1 žltok,, soľ a sladké mlieko - t.j, 130ml mlieka, 80g trstinového cukru, 1 vanilka, 100 g rozpusteného masla - vlažné pridáme do cesta

a necháme kysnúť opäť pri izbovej teplote cca 4 hodiny. Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 časti na dve vianočky. Pletieme dvojvrstvovú vianočku zo štyroch spodných vrkočov (video na youtube) a 3 vrchných vrkočov ako klasický dievčenský chvost. Zapletené vianočky necháme oddýchnuť v chladnejšej miestnosti počas noci (prikryté, aby cesto nevyschlo). Na druhý deň potrieme vajíčkom a posypeme  nasekanými pistáciami a levanduľovými kvetmi. 

 

Pečieme na 250st 5 minút a následne stiahneme teplotu na 180st a pečieme do zlatista.

 

Sme trpezliví a krájame až po vychladnutí :)

 

 

20171223_154032

20171223_154239

20171223_154632

20171223_160018

 

špaldová vianočka s hrozienkami, pistáciami a levanduľovými kvetmi

 

Viac o bylinkách, ktoré rastú bežne okolo nás nájdete v mojej knihe Bylinky z babičkinej záhrady. Obsahuje množstvo receptov na ich spracovanie, výrobu rôznych produktov do vašej domácej lekárničky, kuchyne aj pre krásu tela.  A tiež moje osobné rady a tipy pri zbere a kombinácii byliniek a prípravu zdravej medicínky .

 

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.