Sirup z ďatelinových kvetov

Je vhodný pri čiernom kašli a pri astme. Má nezameniteľnú osviežujúcu chuť. Môžeme ho používať ako klasický sirup do vody, na osladenie čaju a tiež si ho môžeme zamraziť do nádobiek na ľad a pridávať do osviežujúcich letných drinkov.

datelina lucna_1

 

Budeme potrebovať:

  • 1 kg cukru •
  • ČL kyseliny citrónovej
  • 2 l hrniec ďatelinových kvetov

 

Postup:

  1. Do väčšieho hrnca dáme čerstvé ďatelinové kvety (môžu byť aj lístočky, ktoré sa nachádzajú tesne pod kvetom), zasypeme cukrom, zalejeme 2 l vody a primiešame kyselinu citrónovú.
  2. Všetko dobre zamiešame a necháme postáť 24 – 48 hodín na chladnejšom mieste.
  3. Po určenom čase šťavu precedíme a nasiaknuté kvety ešte odšťavíme v odšťavovači.
  4. Obe šťavy zmiešame a privedieme do varu.
  5. Ešte teplé nalejeme do pripravených sterilizovaných fliaš a otočíme hore dnom.
  6. Prikryjeme dekou a urobíme tzv. teplú sterilizáciu. Sirup môžeme, samozrejme, sterilizovať aj klasickým spôsobom.
  7. Hotový sirup držíme v chlade.

 

Viac o bylinkách, ktoré rastú bežne okolo nás nájdete v mojej knihe Bylinky z babičkinej záhrady. Obsahuje množstvo receptov na ich spracovanie, výrobu rôznych produktov do vašej domácej lekárničky aj pre krásu tela.  A tiež moje osobné rady a tipy pri zbere a kombinácii byliniek a prípravu zdravej medicínky.

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.