Je vhodný pri čiernom kašli a pri astme. Má nezameniteľnú osviežujúcu chuť. Môžeme ho používať ako klasický sirup do vody, na osladenie čaju a tiež si ho môžeme zamraziť do nádobiek na ľad a pridávať do osviežujúcich letných drinkov.
Budeme potrebovať:
- 1 kg cukru •
- ČL kyseliny citrónovej
- 2 l hrniec ďatelinových kvetov
Postup:
- Do väčšieho hrnca dáme čerstvé ďatelinové kvety (môžu byť aj lístočky, ktoré sa nachádzajú tesne pod kvetom), zasypeme cukrom, zalejeme 2 l vody a primiešame kyselinu citrónovú.
- Všetko dobre zamiešame a necháme postáť 24 – 48 hodín na chladnejšom mieste.
- Po určenom čase šťavu precedíme a nasiaknuté kvety ešte odšťavíme v odšťavovači.
- Obe šťavy zmiešame a privedieme do varu.
- Ešte teplé nalejeme do pripravených sterilizovaných fliaš a otočíme hore dnom.
- Prikryjeme dekou a urobíme tzv. teplú sterilizáciu. Sirup môžeme, samozrejme, sterilizovať aj klasickým spôsobom.
- Hotový sirup držíme v chlade.
Viac o bylinkách, ktoré rastú bežne okolo nás nájdete v mojej knihe Bylinky z babičkinej záhrady. Obsahuje množstvo receptov na ich spracovanie, výrobu rôznych produktov do vašej domácej lekárničky aj pre krásu tela. A tiež moje osobné rady a tipy pri zbere a kombinácii byliniek a prípravu zdravej medicínky.