Recept na bylinkový ocot

Je to výborná, zdravá a nezastupiteľná ingrediencia v každej zdravej kuchyni. Vynikajúci je do marinád, šalátov aj omáčok.

 

Budeme potrebovať:

  • Čerstvé bylinky
  • Jablčný alebo vínny ocot (biely alebo červený)
  • Uzatvárateľnú nádobu zo skla.

Postup:

  1. Nádobu, do ktorej budeme vrstviť pripravené čisté a suché bylinky, najskôr prepláchneme horúcou vodou kvôli dezinfekcii.
    bylinkovy ocot
  2. Medzitým si v hrnci zahrejeme (nie do bodu varu) vybraný ocot. Používam iba doma vyrobený jablčný ocot, prípadne vínny ocot, ktoré nepôsobia tak agresívne na žalúdok ako klasický kuchynský ocot. Jablčný ocot je zároveň plný minerálov a vitamínov a má pH, ktoré vyhovuje nášmu telu viac ako kuchynský ocot, nespôsobuje pálenie záhy či podráždenie žalúdka.
  3. Po odstavení a miernom vychladení octu ním zalejeme bylinky. Môžeme ich nakrájať alebo potrhať. Do octu nenakladáme drevnaté časti byliniek. Skvele sa hodí saturejka, oregano, šalvia, bobkový list a iné bylinky, ktoré používame aj v kuchyni.
  4. Uzavrieme a necháme na svetlom mieste macerovať 3 týždne. Občas pretrepeme. Ak chceme zosilniť chuť bylinkového octu, môžeme celý proces zopakovať aj 2-krát tak, že doň opäť vložíme čerstvé bylinky. Pomer bylín a octu je cca 1 diel bylín, 2 diely octu/oleja.
  5. Po tomto čase bylinky scedíme, ocot prelejeme do sklenej uzatvorenej nádoby a dáme do chladu, kde nám vydrží aj rok

 

A ktoré bylinky sú vhodné na prípravu octu? Určite rozmarín, oregano, majorán, kôpor, tymian, pažítka, bobkový list, ligurček či šalvia.

 

Viac o bylinkách, ktoré rastú bežne okolo nás nájdete v mojej knihe Bylinky z babičkinej záhrady. Obsahuje množstvo receptov na ich spracovanie, výrobu rôznych produktov do vašej domácej lekárničky aj pre krásu tela.  A tiež moje osobné rady a tipy pri zbere a kombinácii byliniek a prípravu zdravej medicínky.

 

 

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.