Postup na výrobu bylinkového oleja

Olej je jedným z prírodných konzervačných prostriedkov na uchovanie bylín a využitie ich účinkov v praxi. Navyše, na jeho prípravu potrebujeme minimum ingrediencií.

Pri varení alebo príprave zálievky do šalátu sa nemusíme obmedzovať iba základným výberom olejov, ktoré sú dostupné v supermarketoch. Vyrobiť si môžeme olej presne podľa svojej chuti. Hodí sa nám to v čase, keď nám bylinky prerastajú z každého kúta záhrady a samotné sušenie už pre nás nie je dosť kreatívne. Okrem toho, bylinkovým olejom povzbudíme aj svoje zdravie a chuťové poháriky.

bylinkovy-olej-1

Pri príprave budeme potrebovať:

  • Priesvitnú uzatvárateľnú fľašu.

  • Bylinky (mojimi obľúbenými sú typické kuchynské bylinky ako majoránka, ligurček, kari, rozmarín, tymian).

  • Kuchynský olej (môžeme použiť náš lokálny slnečnicový alebo repkový olej, zvoliť si môžeme aj olivový, treba však myslieť na to, že jeho typická silná vôňa môže preraziť arómu byliniek).

Postup:

  1. Do čistej a najmä suchej fľaše s dostatočne širokým hrdlom vložíme obľúbené bylinky. Na prípravu oleja používame iba čerstvé bylinky, ktoré obsahujú dostatok aromatických silíc. Môžeme použiť celé vetvičky (rozmarín), natrhané lístky (bazalka) alebo dokonca celé plody (cesnak, čili papričky). Pomer byliniek a oleja nie je striktne daný. Čím viac byliniek dáme, tým intenzívnejšia bude chuť oleja.

  2. Bylinky zalejeme kvalitným olejom tak, aby boli ponorené. Pri výbere surovín a ich vkladaní do fľaše myslime aj na to, že ich budeme musieť dostať aj von. Pri vrstvení si môžeme pomáhať špajdľou, ale nezabúdajme na to, že ak do fľaše nasilu pretlačíme napr. strúčik cesnaku, jeho cesta späť bude ťažšia.

  3. Pri príprave oleja občas potrasme fľašou alebo ňou pobúchajme po stole, aby sa uvoľnili prípadné vzduchové bublinky. Z rovnakého dôvodu fľašku hneď nezatvárame, ale necháme ju otvorenú aspoň hodinu. Potom ju dobre uzavrieme, aby sa do oleja nedostal vzduch a nečistoty a uskladníme počas 2 týždňov na tmavom mieste. Chuť a vôňa bylín bude mať počas tohto času príležitosť prejsť do oleja rovnako, ako je to pri príprave domácej mastičky.

  4. Po dvoch týždňoch olej zlejeme do tmavej fľašky a uchovávame v chladničke, kde nám vydrží asi 3 mesiace v plnej chuti. Fantasticky sa hodí do studenej kuchyne na dochutenie šalátov, prípravu marinád aj zálievok. Bylinky a plody môžeme v oleji ponechať a používať ho aj bez scedenia. Vtedy však treba myslieť na to, že olej musíme pravidelne dopĺňať podľa toho, ako sa nám ho darí míňať a jeho intenzita bude časom slabšia.

Ak sa nám po dvoch týždňoch macerovania nezdá chuť a vôňa bylinkového oleja dostatočne výrazná, bylinky vymeníme za čerstvé a ďalšie dva týždne ich macerujeme v oleji.

Najlepšie ochutené oleje sú z týchto byliniek a korenín: bazalka, rozmarín, tymian, majoránka, oregano, čili papričky, cesnak, nové korenie, yzop, kôpor a bobkový list.

 

Viac o bylinkách, ktoré rastú bežne okolo nás nájdete v mojej knihe Bylinky z babičkinej záhrady. Obsahuje množstvo receptov na ich spracovanie, výrobu rôznych produktov do vašej domácej lekárničky aj pre krásu tela.  A tiež moje osobné rady a tipy pri zbere a kombinácii byliniek a prípravu zdravej medicínky.

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.