Nakladané sušené rajčiny

Milujem sušené rajčiny! No kupované nie sú najlacnejšie a niekedy mi vadí, že sú príliš mastné. Raz som vyskúšala pripraviť ich doma a ku kupovaným som sa už nevrátila. :)

 

Na sušenie sa najlepšie hodia mäsité rajčiny, prípadne ďatlové, ktoré schnú najrýchlejšie, ale môžete použiť samozrejme všetky druhy.

 

Postup:

Rajčiny umyjeme, nakrájame na štvrťky, (na menšie časti nekrájajte, lebo vám zostanú len malé uschnuté šupy), môžeme vybrať jaderníky, ak chceme urýchliť proces sušenia, ale nemusíme.

Najlepšie suší samozrejme slniečko - suší rajčiny rovnomerne a šťava sa sťahuje do seba. Pozor na muchy, chráňte rajčiny pri sušení vonku sieťkou. Sušiť môžete aj v rúre - maximálne na 40°C a pri pootvorených dvierkach (vložte do dvierok varešku, aby mala kade odchádzať para a rajčiny sa nevarili vo vlastnej šťave).

 

 

Pred sušením môžete posypať rajčiny oreganom a sušeným cesnakom.  Tento rok som sušila v sušičke.

Po dosušení skladujeme rajčiny v uzatvorenej nádobe alebo dáme do pohárika spolu s kúskami čerstvej bazalky, cesnakom, chilli, tymiánom,.... a zalejeme kvalitným olivovým olejom. Odporúčam tento.

 

 

Môj tip:

Do detského pohárika dávame okrem rajčín len nakrájaný cesnak a čerstvú bazalku, do dospeláckeho pohárika aj chilli papričky, zalievam výlučne olivovým olejom prineseným z dovolenky od domácich. :)

 


podpis bylinkar_1