Nakladané sušené rajčiny

Na sušenie sa najlepšie hodia mäsité rajčiny, prípadne ďatlové, ktoré schnú najrýchlejšie, ale môžete použiť samozrejme všetky druhy.

Rajčiny umyjeme, nakrájame na štvrťky, (na menšie časti nekrájajte, lebo vám zostanú len malé uschnuté šupy), môžeme vybrať jaderníky, ak chceme urýchliť proces sušenia, ale nemusíme. Najlepšie suší samozrejme slniečko - suší rajčiny rovnomerne a šťava sa sťahuje do seba. Pozor na muchy, chráňte rajčiny pri sušení vonku sieťkou. Sušiť môžete aj v rúre - maximálne na 40 st a pri pootvorených dvierkach (vložte do dvierok varešku, aby mala kade odchádzať para a rajčiny sa nevarili vo vlastnej šťave).

Pred sušením môžete posypať rajčiny oreganom a sušeným cesnakom.  Tento rok som sušila v sušičke.

 

 

Po dosušení skladujeme rajčiny v uzatvorenej nádobe alebo dáme do pohárika spolu s kúskami čerstvej bazalky, cesnakom, chilli, tymiánom,.... a zalejeme kvalitným olivovým olejom.

 

 

Tip: do detského pohárika dávame okrem rajčín len nakrájaný cesnak a čerstvú bazalku, do dospeláckeho pohárika aj chilli papričky, zalievam výlučne olivovým olejom prineseným z dovolenky od domácich :)

 

Viac o bylinkách, ktoré rastú bežne okolo nás nájdete v mojej knihe Bylinky z babičkinej záhrady. Obsahuje množstvo receptov na ich spracovanie, výrobu rôznych produktov do vašej domácej lekárničky aj pre krásu tela.  A tiež moje osobné rady a tipy pri zbere a kombinácii byliniek a prípravu zdravej medicínky .

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.