Bazový sirup

Ten najlepší bazový sirup ako od babičky, ktorý spríjemní každé letné posedenie na terase je ako inak ten môj :)

Nie som príliš za spracovanie byliniek do sladkých sirupov a radšej využívam ich liečivú silu v klasickejšej forme ale baza je výnimka, ktorá potvrdzuje pravidlo a ak si už vodu chcete výnimočne ochutiť, tak práve bazovým sirupom.

 

Budeme na jeho prípravu potrebovať:

35 čerstvých bazových kvetov

3 citróny

1,5l prevarenej vychladnutej vody

1 kg trstinového cukru (vo verzii bez klasického cukru môžete použiť 250 ml ryžového, ďatlového alebo iného sirupu, prípadne brezový cukor, ktorý má nižší glykemický index a je vhodný aj pre cukrovkárov a ľudí na redukčnej diéte.)

 

 recept na bazový sirup

 

Pred samotnou prípravou kvety bazy rozložíme na plech a prikryjeme papierovou kuchynskou utierkou, aby z nej vyšli za svetlom všetky chrobáčiky. Stane sa tak cca po 1-2 hodinkách. Potom vložíme bazové kvety do hrnca a zalejeme ich prevarenou vychladnutou vodou, do ktorej pridáme aj nakrájané citróny zbavené šupy.

Prikryté necháme odstáť 24 hodín pri izbovej teplote. Následne kvety precedíme, dôkladne z nich vyžmýkame šťavu, pridáme cukor, zamiešame a na slabom ohni ohrievame dovtedy kým sa cukor nerozpustí a trochu nezhustne. Ešte teplé lievame do vysterilizovaných fliaš (alebo ich prepláchneme vriacou vodou). 

Držíme v chlade, podávame s plátkom citróna a mätou. Sirup vydrží v chladničke niekoľko týždňov. Ak si chcem jeho chuť uchovať aj dlhšie, tak si ho nalejem do nádobiek na výrobu ľadu a držím v mrazničke. V prípade potreby stačí dať 2-3 kocky do džbánu s vodou.

 

 Viac o bylinkách, ktoré rastú bežne okolo nás nájdete v mojej knihe Bylinky z babičkinej záhrady. Obsahuje množstvo receptov na ich spracovanie, výrobu rôznych produktov do vašej domácej lekárničky, kuchyne aj pre krásu tela.  A tiež moje osobné rady a tipy pri zbere a kombinácii byliniek a prípravu zdravej medicínky .

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.