Ako vyrobiť vanilkový, škoricový a levanduľový cukor

Vyrobiť si doma cukor z voňavých byliniek nie je vôbec ťažké, navyše je to zdravé a neporovnateľne kvalitnejšie ako si kúpiť lacný vanilínový cukor z obchodu, ktorý okolo vanilky ani nešiel.

Doma už iné ani nepoužívam, vhodné sú na pečenie, dochutenie kaší, pudingov a po. Tu je niekoľko mojich najobľúbenejších:

 

Pravý vanilkový cukor:

Nepleťte si s lacným vanilínovým cukrom z obchodu, v ktorom sa nachádza iba aróma a ani štipka pravej vanilky. Cena vanilky v posledných rokoch až strašidelne rastie a to na celom svete pre jej nedostatok. V mojom obchodíku predávam pravé vanilkové struky aj prášok z nich a sama sa nestačím čudovať pri každej ďalšej objednávke nad cenou tejto vzácnej komodity.

Na jeho prípravu budeme potrebovať trstinový cukor a vanilkové struky, alebo prášok z nich (je celkom čierny).

Do nádoby s 200g cukru pridáme 3 čl prášku zo zomletých vanilkových strukov, zamiešame a necháme pôsobiť aj mesiac. Po tejto dobe, už vôňa aj chuť vanilky prejde do cukru a tým je pripravený na použitie. Ak máte pri pečení recept, kde potrebujete iba vyškriabané semienka z vanilkového struku, samotný struk nevyhadzujte ale vložte ho celý tak ako je do nádoby s cukrom.

 

recept na vanilkový cukor

 

Levanduľový cukor:

 

Pri pečení je úplne famózny a jeho príprava je lacná a jednoduchá.

Postupujeme rovnako ako pri vanilkovom cukre, akurát namiesto vanilky použijeme kvety levandule. Môžu byť aj čerstvé, v tom prípade však cukor do seba nasaje vlhkosť z kvetov a teda bude cukor mokrý. Lepšia a nie menej aromatická je varianta zo sušených kvetov, kedy na 200g cukru dáte 2 hrste sušených levanduľových kvetov, dobre premiešate a necháte pôsobiť cca 1 mesiac. Potom používate buď spolu s kvetmi alebo ich preosejete (podľa potreby a typu receptu).

 

 

 levandulovy cukor

Škoricový cukor:

 

Oceníte pri vianočnom pečení :)

Do pohára s cukrom vložte 5 ks celej ceylónskej škorice, ktoré nemusíte už vyberať, len priebežne dopĺňate cukor podľa potreby. Alebo pre zintenzívnenie chuti použite namiesto celých tyčiniek škorice už zomletú ceylónsku škoricu, približne 4 čl na 200g cukru.

 

ako vyrobit skoricovy cukor

 

Viac o bylinkách, ktoré rastú bežne okolo nás nájdete v mojej knihe Bylinky z babičkinej záhrady. Obsahuje množstvo receptov na ich spracovanie, výrobu rôznych produktov do vašej domácej lekárničky aj pre krásu tela.  A tiež moje osobné rady a tipy pri zbere a kombinácii byliniek a prípravu zdravej medicínky .

 

 

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.