Recepty z pagaštanu pre TV Markíza

Jeseň je známa bohatosťou svojich plodov, medzi iným nám ponúka aj Pagaštan konský, tzv. nejedlý gaštan.

 

Redaktorku TV Markíza Moniku Kolekovú zaujímalo, ako sa dajú takéto nejedlé gaštany využiť, na čo sú dobré, aké majú účinné látky a ako ich vieme spracovať do formy domáceho liečiva.

 

Pagaštan konský obsahuje najmä aescín, látku, ktorá podporuje pružnosť ciev. Výrobky z neho sú preto výborné pri liečbe kŕčových žíl, metličkových žiliek, ale tiež pri liečbe kĺbových ochorení ako sú dna, reuma a artritída. Ide o plod jesene, ktorý má široké využitie.

 

foto vyroba gastanovej tinktury

 

Recept na tinktúru z pagaštanu si môžete pozrieť TU

Recept na pagaštanovú masť zase  TU

 

A celú video reportáž nájdete tu : http://www.tvnoviny.sk/my-zeny/1937600_precitajte-si-na-co-vsetko-su-dobre-gastany#