Tinktúra z pagaštanu na boľavé kĺby

Jeseň je čas, kedy môžeme využiť tento vzácny dar z prírody nielen na tvorbu gaštanových panáčikov. Gaštany obsahujú látku aescín, ktorá priaznivo pôsobí na cievny systém, posilňuje steny ciev a bojuje proti tzv. metličkovým žilkám. Tiež je to vynikajúci prostriedok pri boľavých kĺboch, či už trpíte dnou, reumou alebo artritídou.

 

Ingrediencie na výrobu tinktúry:

* gaštany , cca 10 ks

* biely alkohol (domáce, vysoko percentná vodka)

 

Postup:

Gaštany umyjeme a nakrájame na štvrtiny alebo ja na menšie časti ak sa vám podarí. Gaštany sú naozaj tvrdé a pracuje sa s nimi ťažšie. Ja na túto prácu doma využívam silu môjho manžela :) Nasypeme ich do pohára a zalejeme kvalitným bielym alkoholom. Pohár uzavrieme a necháme "luhovať" asi 5-6 týždňov. Keď ideme "okolo" pohára občas ho pretrepeme. Už po pár dňoch budeme vidieť, ako sa mení tekutina v pohári na mliečnu, žltú až hnedú. Potom tinktúru scedíme a uchovávame po celý rok v tmavej nádobke v chladničke.

Tinktúrou si potierame postihnuté miesta. Ak máte citlivú pokožku, ktorú by mohla alkoholová tinktúra vysušiť, či podráždiť, tak potom si tinktúru (množstvo podľa potreby alebo hustoty krému) primiešajte do obľúbeného telového krému či mliečka a nanášajte na pokožku týmto spôsobom.

Jednoduché však?  :)

 

tinktura z pagaštanu recept

 

Viac o bylinkách, ktoré rastú bežne okolo nás nájdete v mojej knihe Bylinky z babičkinej záhrady. Obsahuje množstvo receptov na ich spracovanie, výrobu rôznych produktov do vašej domácej lekárničky aj pre krásu tela.  A tiež moje osobné rady a tipy pri zbere a kombinácii byliniek a prípravu zdravej medicínky .

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.