Šalvia je silne antibakteriálna a v našej domácnosti je to celoročne prvá pomoc na boľavé hrdlo (angína, zápal hrdla). Počas sezóny si vždy pripravím tinktúru, ktorá má nezastupiteľné miesto v mojej domácej lekárničke (mimochodom naša lekárnička sa vlastne nachádza v chladničke :)
Ingrediencie:
* šalviové listy (ideálne čertvé, množstvo závisí od objemu pohárika, v ktorom tinktúru robíte)
* biely tvrdý alkohol alebo lieh (čím viac percent, tým lepšie)
Postup:
Zdravé listy šalvie nazbierame, v prípade potreby umyjeme a necháme dobre vysušiť, aby nám listy v tinktúre nezačali hniť. Naplníme nimi pripravený sklený pohárik (netlačíme príliš ako nakladané uhorky, ale čím menej listov bude, tým bude tinktúra slabšia). Zalejeme alkoholom, uzavrieme a necháme na svetlom mieste lúhovať aj 6 týždňov. Občas pohárikom pretrepeme. Po tejto dobe scedíme a uskladníme v chladničke.
Použitie:
Používame pri bolestiach hrdla - buď vnútorne pijeme s trochou vody 1 čl 3x denne, alebo si tinktúru nakvapkáme do pohára s vodou a dôsledne kloktáme niekoľkokrát denne.
Viac o bylinkách, ktoré rastú bežne okolo nás nájdete v mojej knihe Bylinky z babičkinej záhrady. Obsahuje množstvo receptov na ich spracovanie, výrobu rôznych produktov do vašej domácej lekárničky aj pre krásu tela. A tiež moje osobné rady a tipy pri zbere a kombinácii byliniek a prípravu zdravej medicínky .