Púpava lekárska - účinky a použitie

Vždy keď okolo nej prejdem v našej záhrade, v duchu jej poďakujem a trošku poľutujem všetkých, ktorí o ňu vďaka udržiavanému anglickému trávniku prichádzajú. A pritom nám táto kráľovná jari robí každoročne službu tým, že podporuje a regeneruje orgán, ktorý je zodpovedný za emočné prostredie v tele – pečeň.

 

Ľudový názov: pampeliška

 

Motto:  Kiežby sa dal zastaviť čas rozkvitnutých púpav.

 

Popis:  Liečivá bylinka, ktorá je neprávom považovaná v trávnikoch za burinu a na jej silu sa pozerá cez  prsty napriek tomu, že už v samotnom názve má  slovo „lekárska“. Vyrastá zo silného hlavného koreňa. Začína kvitnúť skoro na jar, keď na lúkach vytvára koberce sýtožltých kvetov. Známa jej je mliečna šťava, ktorú vypúšťa z byľky, tá nám v detstve farbila ruky pri vití vencov :)

Účinné látky: horčiny, tanín, éterický olej, živica, vitamíny.

Účinky: Horčiny obsiahnuté v púpave pomáhajú pri tráviacich ťažkostiach a povzbudzujú chuť do jedla. Koreň z púpavy obsahuje navyše inulín, ktorý pomáha pankreasu regulovať hladinu cukru v krvi. Používa sa pri liečbe cukrovky, upravuje funkciu pankreasu a žlčníka a zanedbateľné nie sú ani jeho močopudné účinky. Podporuje a regeneruje pečeň a tým detoxikuje organizmus.

 pupava koren

Zber:

kvety: apríl – júl

listy: marec – október

koreň: august – október

 

Čo môžeme použiť:  koreň, listy, vňať, kvety.

 

Koreň: Porekadlo „Komu sa nelení, tomu sa zelení“  v tomto prípade trochu poopravím. Kto nepracuje na tom, aby mal perfektný trávnik, ten v ňom nájde poklady. J Koreň zbierame na jeseň po odkvitnutí. Pred spracovaním ho dôkladne umyjeme, nakrájame a vysušíme. V takejto forme uschováme alebo použijeme pri príprave tinktúry alebo čaju. 

 

Kvety: Zbierame plne rozkvitnuté kvety za slnečného počasia, ktoré používame pri príprave sirupov, medu alebo čaju. Vhodné na ochorenia dýchacích ciest.

 

Vňať a listy: Zbierame najlepšie hneď na jar. Listy sú vtedy najväčšou zásobárňou vitamínov, využívam ich pri príprave šalátov, slaných koláčov a rolád. Listy a vňať púpavy sú tak silné, že v prípade ochorenia pečene – napr. po infekčnej chorobe, pri cirhóze alebo stukovatení pečene stačí denne požuť a zjesť zopár čerstvých listov a dutých stvolov. Jednoduchšie to už nemôže byť.

 

 

smoothie salat pupava

Čo môžeme pripraviť/ako bylinku použiť:

V kuchyni: Púpavové listy obsahujú látky vhodné na regeneráciu pečene a pankreasu a ich priama konzumácia je najrýchlejšia a najjednoduchšia forma liečby. V kuchyni ich môžeme pridať do zeleninových šalátov, smoothies, slaných roliek aj praženice.

Lekárnička:

Odvar z koreňa: Výborný liečivý prostriedok pri liečbe reumatizmu a psoriázy.

Sirup/med: Z kvetov pri liečbe dýchacích ciest.

Čaj z listov a koreňa: Podporuje močenie pri zápale močového mechúra, je vhodný pri zadržiavaní tekutín v tele a vysokom krvnom tlaku.

Čerstvá šťava: Funguje ako silná verzia čaju, môžeme si ju zamraziť na zimu alebo pridať do zdravých kokteilov.

Tinktúra: Z listov a koreňa podporuje tvorbu žlče, rozpúšťa žlčové kamene  a je to mierne laxatívum.

 

MOJE OBĽÚBENÉ RECEPTY Z PÚPAVY TU.

 

Viac o bylinkách, ktoré rastú bežne okolo nás nájdete v mojej knihe Bylinky z babičkinej záhrady. Obsahuje množstvo receptov na ich spracovanie, výrobu rôznych produktov do vašej domácej lekárničky aj pre krásu tela.  A tiež moje osobné rady a tipy pri zbere a kombinácii byliniek a prípravu zdravej medicínky .

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.