Vždy keď okolo nej prejdem v našej záhrade, v duchu jej poďakujem a trošku poľutujem všetkých, ktorí o ňu vďaka udržiavanému anglickému trávniku prichádzajú. A pritom nám táto kráľovná jari robí každoročne službu tým, že podporuje a regeneruje orgán, ktorý je zodpovedný za emočné prostredie v tele – pečeň.
Ľudový názov: pampeliška
Motto: Kiežby sa dal zastaviť čas rozkvitnutých púpav.
Popis: Liečivá bylinka, ktorá je neprávom považovaná v trávnikoch za burinu a na jej silu sa pozerá cez prsty napriek tomu, že už v samotnom názve má slovo „lekárska“. Vyrastá zo silného hlavného koreňa. Začína kvitnúť skoro na jar, keď na lúkach vytvára koberce sýtožltých kvetov. Známa jej je mliečna šťava, ktorú vypúšťa z byľky, tá nám v detstve farbila ruky pri vití vencov :)
Účinné látky: horčiny, tanín, éterický olej, živica, vitamíny.
Účinky: Horčiny obsiahnuté v púpave pomáhajú pri tráviacich ťažkostiach a povzbudzujú chuť do jedla. Koreň z púpavy obsahuje navyše inulín, ktorý pomáha pankreasu regulovať hladinu cukru v krvi. Používa sa pri liečbe cukrovky, upravuje funkciu pankreasu a žlčníka a zanedbateľné nie sú ani jeho močopudné účinky. Podporuje a regeneruje pečeň a tým detoxikuje organizmus.
Zber:
kvety: apríl – júl
listy: marec – október
koreň: august – október
Čo môžeme použiť: koreň, listy, vňať, kvety.
Koreň: Porekadlo „Komu sa nelení, tomu sa zelení“ v tomto prípade trochu poopravím. Kto nepracuje na tom, aby mal perfektný trávnik, ten v ňom nájde poklady. J Koreň zbierame na jeseň po odkvitnutí. Pred spracovaním ho dôkladne umyjeme, nakrájame a vysušíme. V takejto forme uschováme alebo použijeme pri príprave tinktúry alebo čaju.
Kvety: Zbierame plne rozkvitnuté kvety za slnečného počasia, ktoré používame pri príprave sirupov, medu alebo čaju. Vhodné na ochorenia dýchacích ciest.
Vňať a listy: Zbierame najlepšie hneď na jar. Listy sú vtedy najväčšou zásobárňou vitamínov, využívam ich pri príprave šalátov, slaných koláčov a rolád. Listy a vňať púpavy sú tak silné, že v prípade ochorenia pečene – napr. po infekčnej chorobe, pri cirhóze alebo stukovatení pečene stačí denne požuť a zjesť zopár čerstvých listov a dutých stvolov. Jednoduchšie to už nemôže byť.
Čo môžeme pripraviť/ako bylinku použiť:
V kuchyni: Púpavové listy obsahujú látky vhodné na regeneráciu pečene a pankreasu a ich priama konzumácia je najrýchlejšia a najjednoduchšia forma liečby. V kuchyni ich môžeme pridať do zeleninových šalátov, smoothies, slaných roliek aj praženice.
Lekárnička:
Odvar z koreňa: Výborný liečivý prostriedok pri liečbe reumatizmu a psoriázy.
Sirup/med: Z kvetov pri liečbe dýchacích ciest.
Čaj z listov a koreňa: Podporuje močenie pri zápale močového mechúra, je vhodný pri zadržiavaní tekutín v tele a vysokom krvnom tlaku.
Čerstvá šťava: Funguje ako silná verzia čaju, môžeme si ju zamraziť na zimu alebo pridať do zdravých kokteilov.
Tinktúra: Z listov a koreňa podporuje tvorbu žlče, rozpúšťa žlčové kamene a je to mierne laxatívum.
MOJE OBĽÚBENÉ RECEPTY Z PÚPAVY TU.
Viac o bylinkách, ktoré rastú bežne okolo nás nájdete v mojej knihe Bylinky z babičkinej záhrady. Obsahuje množstvo receptov na ich spracovanie, výrobu rôznych produktov do vašej domácej lekárničky aj pre krásu tela. A tiež moje osobné rady a tipy pri zbere a kombinácii byliniek a prípravu zdravej medicínky .