Pesto z medvedieho cesnaku

O medveďom cesnaku sa všade veľa hovorí, každý ho na jar zbiera a vychutnáva si jeho sviežu chuť. Vedeli ste však, že si ho môžete uchovať v chladničke a čerpať z jeho detoxikačných účinkov po celý rok? Vyskúšajte prípravu pesta z medvedieho cesnaku!

 

Vždy mi bolo ľúto, že tak úžasnú bylinku si môžem vychutnávať len na jar. Už tomu tak nie je. Po zbere vždy z väčšej časti pripravuem pesto, ktoré mi v chladničke vydrží až do ďalšej sezóny. :) 

Pesto môžete využívať na dochutenie cestovín, natrieť ho na hrianku alebo pridať do nátierky či na dochutenie polievky.

 

Budeme potrebovať:

* 2 hrste čerstvých listov medvedieho cesnaku

* hrsť orechov podľa chuti

* na dochutenie himalajská soľ

* 2 PL parmezánu alebo iného kvalitného syra

* olivový olej

 

pesto z medvedieho cesnaku

 

Postup:

Umyjeme a usušíme listy medvedieho cesnaku (2 hrste), dáme do mixéra s nožmi v tvare S, pridáme menšiu hrsť vlašských orechov, soľ podľa chuti a 1-2 PL  parmezánu, alebo iného kvalitného tvrdého syru. Všetko spolu zmixujeme a počas mixovania pridávame kvalitný olivový olej podľa konzistencie, aby bolo pesto vláčne (nie suché) a dobre sa rozotieralo.

Na výrobu pesta z medvedieho cesnaku existuje XY variácií, ingrediencie pridávame podľa chuti, vegáni môžu syr úplne vynechať, alebo použiť vegánsku verziu syra. Vlašské oriešky môžete nahradiť v prípade alergie napríklad týmito píniovými. Po tom, čo naplníme poháriky, nalejeme navrch ešte trochu oleja, aby nám pesto nevyschlo.

Pesto uchovávame v chladničke, kde nám vydrží až do ďalšej sezóny.

 


podpis kniha2