Pesto z medvedieho cesnaku

Vôňa medvedieho cesnaku sa šíri na jar každým dobrým lesom. A keďže jeho benefity sú nesporné a strávenie oveľa ľahšie ako pri cesnaku kuchynskom, vyrábam z neho množstvo zdravých a chutných jedál a liečiv, aby som z jeho účinkov mohla čerpať celoročne.

Teraz vám z neho predstavím pesto, ktoré môžete využívať ako dochutenie cestovín, natrieť ho na hrianku alebo pridať do nátierky či dochutenie polievky.

 

Ingrediencie:

* 2 hrste čerstvých listov medvedieho cesnaku

* hrsť orechov podľa chuti

* na dochutenie himalajská soľ

* 2 PL parmezánu alebo iného kvalitného syra

* olivový olej

 

pesto z medvedieho cesnaku

 

Postup:

Umyjeme a usušíme listy medvedieho cesnaku (2 hrste), dáme do mixéra s nožmi v tvare S, pridáme menšiu hrsť vlašských orechov, soľ podľa chuti a 1-2 PL  parmezánu, alebo iného kvalitného tvrdého syru. Všetko spolu zmixujeme a počas mixovania pridávame kvalitný olivový olej podľa konzistencie, aby bolo pesto vláčne (nie suché) a dobre sa rozotieralo.

Na výrobu pesta z medvedieho cesnaku existuje xy variácií, ingrediencie pridávame podľa chuti, vegáni môžu syr úplne vynechať. Vlašské oriešky môžete nahradiť v prípade alergie napríklad píniovými. Po tom, čo naplníme poháriky, nalejeme navrch ešte trochu oleja, aby nám pesto nevyschlo.

Pesto uchovávame v chladničke, kde nám vydrží až do ďalšej sezóny.

 

Viac o bylinkách, ktoré rastú bežne okolo nás nájdete v mojej knihe Bylinky z babičkinej záhrady. Obsahuje množstvo receptov na ich spracovanie, výrobu rôznych produktov do vašej domácej lekárničky aj pre krásu tela.  A tiež moje osobné rady a tipy pri zbere a kombinácii byliniek a prípravu zdravej medicínky .

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.