Vôňa medvedieho cesnaku sa šíri na jar každým dobrým lesom. A keďže jeho benefity sú nesporné a strávenie oveľa ľahšie ako pri cesnaku kuchynskom, vyrábam z neho množstvo zdravých a chutných jedál a liečiv, aby som z jeho účinkov mohla čerpať celoročne.
Teraz vám z neho predstavím pesto, ktoré môžete využívať ako dochutenie cestovín, natrieť ho na hrianku alebo pridať do nátierky či dochutenie polievky.
Ingrediencie:
* 2 hrste čerstvých listov medvedieho cesnaku
* hrsť orechov podľa chuti
* na dochutenie himalajská soľ
* 2 PL parmezánu alebo iného kvalitného syra
* olivový olej
Postup:
Umyjeme a usušíme listy medvedieho cesnaku (2 hrste), dáme do mixéra s nožmi v tvare S, pridáme menšiu hrsť vlašských orechov, soľ podľa chuti a 1-2 PL parmezánu, alebo iného kvalitného tvrdého syru. Všetko spolu zmixujeme a počas mixovania pridávame kvalitný olivový olej podľa konzistencie, aby bolo pesto vláčne (nie suché) a dobre sa rozotieralo.
Na výrobu pesta z medvedieho cesnaku existuje xy variácií, ingrediencie pridávame podľa chuti, vegáni môžu syr úplne vynechať. Vlašské oriešky môžete nahradiť v prípade alergie napríklad píniovými. Po tom, čo naplníme poháriky, nalejeme navrch ešte trochu oleja, aby nám pesto nevyschlo.
Pesto uchovávame v chladničke, kde nám vydrží až do ďalšej sezóny.
Viac o bylinkách, ktoré rastú bežne okolo nás nájdete v mojej knihe Bylinky z babičkinej záhrady. Obsahuje množstvo receptov na ich spracovanie, výrobu rôznych produktov do vašej domácej lekárničky aj pre krásu tela. A tiež moje osobné rady a tipy pri zbere a kombinácii byliniek a prípravu zdravej medicínky .