Domáce dochucovadlo

Toto žlté ochucovadlo asi pozná každá gazdinka. Pri kúpe v obchode však draho zaplatíte za vysoký podiel soli v nej a tak vám odporúčam urobiť si ju radšej doma  a bez glutamanu a po inej už ani nesiahnete. Ja ju robím raz ročne na jeseň, kedy mám dosť koreňovej zeleniny a vydrží mi potom na celý rok do ďalšej sezóny.

Koreňovú zeleninu - mrkvu, petržlen a zeler v pomere 3 mrkvy - 1 petržlen - pol menšieho zeleru pomelieme na mäsovom mlynčeku a rozložíme na plech vystlaný papierom a dáme sušiť do rúry na 80 stupňov pri pootvorených dvierkach. Občas premiešame, aby sa nám na niektorých miestach nespálila a inde nezostala vlhká. Sušiť môžeme aj voľne na slniečku vonku, na radiátori alebo v sušičke (túto alternatívu preferujem najčastejšie, lebo sa dá sušiť za každého počasia). Po dosušení pridáme k zmesi podľa chuti usušenú petržlenovú a zelerovú vňať a ligurček. Pre chuť pridávam tiež skvelý drvený sušený cesnak  a sušené huby. Všetky tieto suché suroviny rozmixujeme, premiešam s kari korením a liečivou kurkumou a uložíme do nádoby dobre uzatvorenej, aby sa k tejto koreniacej zmesi nedostala vlhkosť. Ak veľmi chcete, môžete pridať aj soľ, ale mne tam nechýba a pridávam ju do jedla osobitne.

 

ako vyrobit vegetu  domáca vegeta

Garantujem vám, že toto klasické žlté dochucovadlo už kupovať v obchode nikdy nebudete :)

 

Viac o bylinkách, ktoré rastú bežne okolo nás nájdete v mojej knihe Bylinky z babičkinej záhrady. Obsahuje množstvo receptov na ich spracovanie, výrobu rôznych produktov do vašej domácej lekárničky aj pre krásu tela.  A tiež moje osobné rady a tipy pri zbere a kombinácii byliniek a prípravu zdravej medicínky .

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.