Bylinkový sirup bez varenia

Môžeme ho používať na sladenie bylinkových čajov, na prípravu osviežujúcich limonád alebo užívať po lyžičkách v čase choroby (záleží od druhu byliniek, ktoré sme použili).

Jeho čaro spočíva v tom, že je nenáročný na prípravu. Môžeme ho robiť spolu s deťmi, ktoré sa zabavia pri zbere bylín aj pri príprave sirupu a o to lepšie im potom bude chutiť. Navyše, tepelne ho neupravujeme, čo znamená, že nestráca žiadne zo svojich liečivých vlastností.

Budeme potrebovať:

  • veľký sklenený zaváraninový pohár
  • bylinky (skorocel, smrekové výhonky...), iba v čerstvej forme. Ide o to, že čerstvé bylinky začnú púšťať v kombinácii s cukrom bylinkovú šťavu a vzniká tak liečivý sirup
  • cukor (používam trstinový)

    bylinkovy sirup bez varenia

Postup:

  1. Do čistého a suchého pohára (pred použitím ho vždy vysterilizujem v umývačke riadu) postupne vrstvíme bylinky s cukrom. Na približne 2 cm vrstvy byliniek dávame 1 cm vrstvy cukru. Nemusíme sa však báť, pri tomto recepte nič nepokazíme, ak nepridáme toľko cukru, koľko píšem. Dôležité je každú vrstvu presypať cukrom, ktorý je v tomto prípade, podobne ako pri zaváraní, prirodzeným konzervačným prostriedkom.
  2. Končíme vrstvou cukru. Pohár prekryjeme mikroténovým vreckom a upevníme gumičkou, aby sa nám dnu nedostali hmyz a nečistota.
  3. Takto pripravený pohár necháme pri izbovej teplote na slnečnom mieste. Niektorí bylinkári ho zakopávajú do zeme. Ak ho však máme na očiach, máme ho pod kontrolou a vieme zachytiť prípadné nežiaduce zmeny. Každý deň budeme vidieť, že obsah pohára sa zmenšuje, masa púšťa šťavu a občas bude potrebné pohárom zatrepať, aby sa jednotlivé lístky neprilepili o steny pohára a nezačali plesnivieť.
  4. Po dvoch týždňoch alebo potom, keď uvidíme, že v pohári už nie sú žiadne zelené časti rastlín, sirup zlejeme do sklených fliaš, bylinky dôkladne vyžmýkame a sirup držíme v chladničke, kde vydrží niekoľko mesiacov.


bylinkovy sirup bez varenia 0
Bylinky, vhodné na prípravu nevareného sirupu:

  • skorocel kopijovitý, smrekové výhonky (vhodné pri respiračných ochoreniach, na podporu vykašliavania, pri pretrvávajúcom kašli po chorobe)
  • mäta pieporná, medovka lekárska (ideálne do nápojov aj do čaju – mäta upokojuje žalúdok a medovka myseľ)

 

Viac o bylinkách, ktoré rastú bežne okolo nás nájdete v mojej knihe Bylinky z babičkinej záhrady. Obsahuje množstvo receptov na ich spracovanie, výrobu rôznych produktov do vašej domácej lekárničky aj pre krásu tela.  A tiež moje osobné rady a tipy pri zbere a kombinácii byliniek a prípravu zdravej medicínky.

 

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.