Bylinkový olej na varenie

Ak vám už bylinky prerastajú z každej strany a chcete skúsiť niečo iné ako len ich sušenie, odporúčam urobiť si doma zdravý bylinkový olej. Získate tak chutnú a zdravú prísadu do teplej alebo studenej kuchyne, do šalátov, či na pokvapkanie pečených bagiet.

 

Na bylinkový olej sa hodí čerstvý rozmarín, bazalka, ošúpaný cesnak, chilli papričky, šalvia, kôpor, tymián, alebo efektné kúsky farebného korenia. Dôležité je bylinky pred nakladaním do oleja nielen dobre poumývať, ale najmä vysušiť, inak vám bylinky rýchlo zhnijú a celý obsah budete musieť vyliať.

Bylinky zalievame kvalitným olejom. Ja uprednostňujem olivový, ak je jeho chuť pre vás silná, vymeňte ho za slnečnicový, ktorý natoľko neprebije chuť byliniek ako olivový. Zalievajte až po hrdlo, aby boli bylinky ponorené, inak sa vám na hladine vytvorí pleseň.

Prineste si kvalitný panenský olivový olej alebo zakúpte pravý, stredomorský, odporúčam tento.

Bylinky necháme lúhovať na teplom mieste min. 4 týždne, následne scedíme a dobre uzavrieme  a olej držíme na chladnom mieste. Vydrží nám niekoľko mesiacov (ak ho neminieme skôr :)

 

recept na bylinkový olej ako vyrobiť bylinkový olej  bylinkový olej ako vyrobiť

 


podpis kniha2