Bylinkový olej na varenie

Ak vám už bylinky prerastajú z každej strany a chcete skúsiť niečo iné ako len sušenie byliniek, odporúčam urobiť si doma zdravý bylinkový olej. Získate tak chutnú a zdravú prísadu do teplej alebo studenej kuchyne, do šalátov, na pokvapkanie pečených bagiet.

Na bylinkový olej sa hodí čerstvý rozmarín, bazalka, ošúpaný cesnak, chilli papričky, šalvia, kôpor, tymián, alebo efektné kúsky farebného korenia. Dôležité je bylinky pred nakladaním do oleja nielen dobre poumývať, ale najmä vysušiť, inak vám bylinky rýchlo zhnijú a celý obsah budete musieť vyliať. Bylinky zalievame kvalitným olejom. Ja uprednostňujem olivový, ak je jeho chuť pre vás silná, vymeňte ho za slnečnicový, ktorý natoľko neprebije chuť byliniek ako olivový. Zalievajte až po hrdlo, aby boli bylinky ponorené, inak sa vám na hladine vytvorí pleseň.

Bylinky necháme lúhovať na teplom mieste min. 4 týždne, následne scedíme a dobre uzavrieme  a olej držíme na chladnom mieste. Vydrží nám niekoľko mesiacov (ak ho neminieme skôr :)

recept na bylinkový olej ako vyrobiť bylinkový olej  bylinkový olej ako vyrobiť

Viac o bylinkách, ktoré rastú bežne okolo nás nájdete v mojej knihe Bylinky z babičkinej záhrady. Obsahuje množstvo receptov na ich spracovanie, výrobu rôznych produktov do vašej domácej lekárničky aj pre krásu tela.  A tiež moje osobné rady a tipy pri zbere a kombinácii byliniek a prípravu zdravej medicínky .

 

 

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.