Tinktúra na bradavice a kurie oká

Čudovala by som sa, ak by sa nevyskytli aspoň u jedného člena v každej rodine. Často skúšame najrôznejšie recepty a rady z internetu a nakoniec končíme aj tak v ordinácii, kde si bradavice nechávame vypaľovať. Dobrá správa je, že aj na toto má príroda zázračnú bylinku. Vyrobíme si z nej tinktúru.

Tinktúra na bradavice a kurie oká 3Budeme potrebovať:

  • 200 ml bieleho alkoholu
  • 70 g lastovičníka, najlepšie čerstvého (vňať, kvietky aj koreň)
  • 5 kvapiek čajovníkového éterického oleja

Postup:

  1. Do nádoby vložíme nakrájané časti celej rastliny. Pri krájaní z nej vyteká žltá tekutina, preto pracujte v rukaviciach a pri manipulácii použite napríklad papier na pečenie.
  2. Pokrájaný lastovičník zalejeme alkoholom tak, aby bol celý ponorený v alkohole.
    Tinktúra na bradavice a kurie oká 2
  3. Odložíme na slnečné miesto a necháme macerovať 3 – 6 týždňov. Každý deň pretrepeme, aby sa nám bylinky nezlepili a alkohol sa dostal všade. Každý deň sa bude farba tekutiny meniť.
  4. Po uvedenom čase scedíme, pridáme čajovníkový éterický olej a uchovávame v uzatvárateľnej nádobke v chladničke.


Kurie oko aspoň raz denne potierame vatovou tyčinkou namočenou v tinktúre.

Bylinkové tinktúry tvoria dôležitú súčasť mojej domácej lekárničky. Ide o jednoduchú metódu uchovávania liečivých látok z bylín v alkohole. Tinktúra je jedným z najsilnejších liečiv, pretože mnohé látky obsiahnuté v rastlinách nie sú (alebo iba veľmi málo z nich) rozpustné vo vode. Bylinkový čaj preto nikdy nebude takým silným liekom ako tinktúra. Alkohol je, navyše, prirodzený konzervačný prostriedok, takže pri dodržaní istých pravidiel máte úspech zaručený.

 

Chceli by ste poznať viac takýchto receptov, tipov a ďalších užitočných infošiek o bylinkách, ktoré rastú bežne okolo nás? Nájdete ich v mojej knihe Bylinky z babičkinej záhrady. Okrem toho, v knihe nájdete aj moje osobné rady a tipy na zber, či prípravu zdravej medicínky. Tento recept si môžete zapísať do Bylinkára - zápisníka vašich bylinkových receptov. 

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.