Šípkový likér

Je na škodu šípky upravovať alebo spracovávať varením, preto si radšej urobíme domáci šípkový likér. Skôr než začneme spracovávať šípky na džem, sirup alebo likér, je dobré z nich vybrať jadierka s chĺpkami. Je to najprácnejší úkon pri spracúvaní šípok, ale výsledok stojí za to.

 škorica


Budeme potrebovať:


• 500 g umytých a očistených šípok zbavených jadierok
• 1,5 l bieleho alkoholu (čím silnejší, tým lepší :)
• 4 paličky celej cejlónskej škorice
• dobre umytú kôru z pomaranča
• pár kúskov badiánu

šípky


Postup:


Šípky a ďalšie suroviny zalejeme alkoholom, uzavrieme a necháme macerovať približne 14 dní. Potom scedíme a pridáme pripravený vychladený sirup z 2 PL cukru rozpustených v 200 ml vody. Premiešame a držíme v uzavretej fľaši v chlade. Užívame po kalíškoch. 

Šípkový likér je zdrojom vitamínu C, zahreje, roztiahne cievy, rozprúdi krv. Vznikajúce liečivo najmä v zime, keď príde vymrznutí zvonku :)

 

recept na šípkový likér

 

Viac o bylinkách, ktoré rastú bežne okolo nás nájdete v mojej knihe Bylinky z babičkinej záhrady. Obsahuje množstvo receptov na ich spracovanie, výrobu rôznych produktov do vašej domácej lekárničky aj pre krásu tela.  A tiež moje osobné rady a tipy pri zbere a kombinácii byliniek a prípravu zdravej medicínky .

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.