Je na škodu šípky upravovať alebo spracovávať varením. Vyskúšajte domáci šípkový likér. Je zdrojom vitamínu C, zahreje, roztiahne cievy a rozprúdi krv. Vychutnávam si ho najmä v zime, keď prídem vymrznutá z vonku. :)
Skôr než začneme spracovávať šípky na džem, sirup alebo likér, je dobré z nich vybrať jadierka s chĺpkami. Je to najprácnejší úkon pri spracúvaní šípok, ale výsledok stojí za to.
Budeme potrebovať:
• 500 g umytých a očistených šípok zbavených jadierok
• 1,5 l bieleho alkoholu (čím silnejší, tým lepší :)
• 4 paličky celej cejlónskej škorice
• dobre umytú kôru z pomaranča
• pár kúskov badiánu. Odporúčam tento v bio kvalite.
Postup:
Šípky a ďalšie suroviny zalejeme alkoholom, uzavrieme a necháme macerovať približne 14 dní. Potom scedíme a pridáme pripravený vychladený sirup z 2 PL cukru rozpustených v 200 ml vody. Premiešame a držíme v uzavretej fľaši v chlade. Užívame po kalíškoch.