Jablčný ocot

Ocot vyrobený z domácich jabĺčok je tým najlepším liekom na mnohé ochorenia. Pomáha pri čistení krvi, podporuje tvorbu červených krviniek.

Veľmi dobre vplýva na tráviacu sústavu – zlepšuje metabolizmus, môže znižovať hladinu cholesterolu, posilňuje trávenie a pôsobí dezinfekčne proti črevným parazitom. Tento zdravý prostriedok využijete v kuchyni aj pri liečbe

Jablčný ocot sa v posledných rokoch dostal do povedomia aj ako úspešný liek pri chudnutí. V týchto prípadoch sa odporúčajú 1-2 lyžičky jablčného octu v pohári vody pred hlavnými jedlami.

Dostať ho v obchode, vyrobiť si ho však môžete aj sami doma. Dôležitou zásadou pri výrobe jablčného octu je nepoužívanie kovových predmetov – nože, strúhadlá, nádoby…

Postup: 1 kilogram neolúpaných umytých jabĺk postrúhajte na sklenenom alebo umelohmotnom strúhadle, alebo nakrájajte na menšie kúsky keramickým nožom. Jablká vložte do sklenenej väčšej nádoby, prilejte 2 litre studenej vody, premiešajte a prikryte tanierikom, aby sa do pohára neodstali vínne mušky, alebo nečistoty.

Počas desiatich dní zmes miešajte drevenou varechou, potom preceďte cez gázu alebo plienku. Šťavu nalejete späť do pohára a nechajte ešte 20 dní stáť, už bez miešania. Počas týchto dní ocot bude zrieť a stávať sa čírejším. Potom ocot nalejte do fliaš a uzavrite.

 

Viac o bylinkách, ktoré rastú bežne okolo nás nájdete v mojej knihe Bylinky z babičkinej záhrady. Obsahuje množstvo receptov na ich spracovanie, výrobu rôznych produktov do vašej domácej lekárničky aj pre krásu tela.  A tiež moje osobné rady a tipy pri zbere a kombinácii byliniek a prípravu zdravej medicínky .

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.