Sušenie byliniek môže byť krásny, pomalý, možno priam terapeutický proces pokiaľ na to máte čas a priestor. :) Bylinky veľmi rada suším voľne zavesené v zimnej záhrade, kde krásne provoňajú priestor. Avšak niekedy na to nie sú vhodné podmienky. Vtedy siahnem po mojom najlepšom pomocníkovi. :)
Keď je suché počasie a mám k dispozícii dobre vetranú miestnosť, suším voľne - bylinky buď vo zväzkoch zavesené, alebo vodorovne na sitku / záclone, v chladnejšom počasí môže tiež pomôcť radiátor alebo rúra. Všetko o rôznych spôsoboch sušenia nájdete tu: Všetko, čo ste chceli vedieť o sušení byliniek.
Niekedy si však potrebujem trošku pomôcť a celý proces urýchliť. Vtedy siahnem po infračervenej sušičke, ktorá je už roky mojim obľúbeným pomocníkom. :)
Bylinky sa v nej usušenia už za niekoľko hodín. Volím vždy nízke teploty a to odporúčam aj vám, ak uvažujete nad kúpou sušičky, uistite sa, či je možné nastavovať teplotu a či mriežky, na ktorých sú rozložené bylinky, nie sú z plastu.
Inteligentné sušičky, dokonca, sledujú vlhkosť sušených plodín, a tak sa nestane, že niektoré druhy budú presušené, kým iné ešte vlhké. V sušičke suším aj bylinkové vňate – kôpor, ligurček, petržlenovú vňať. Keď používam na varenie koreňovú zeleninu z domáceho zdroja, vňať nechám vysušiť a pripravím si tak zásobu na zimu.
Infračervená sušička z vitarian.sk teraz so zľavou 10% s použitím kódu Bylinky1
Sušičku využívam samozrejme aj na sušenie ovocia a zeleniny. Túto sezónu sme mali prebytok rajčín, ktoré boli popraskané od dažďa a bolo nutné ich rýchlo spracovať, aby nezhnili. Sušené rajčiny sú u nás veľmi obľúbené, preto som ich nakrájala, naukladala do sušičky, posypala oreganom, zapla na automatický režim a kľudne som mohla utekať z domu za inými povinnosťami.
Automatické sušenie má veľkú výhodu, že sa o sušenie po zapnutí už vôbec netreba starať. Netreba prehadzovať jednotlivé poschodia, nestane sa, že jedno je ešte vlhké druhé už presušené. Sušička si sama koriguje vlhkosťa rovnomerne ju vyrovnáva.
Večer po príchode domov som rajčiny len vybrala, naložila do pohárikov, a zaliala olivovým olejom. Bohužiaľ mi chýbala čerstvá bazalka a rozmarín, môžete tiež pridať cesnak. Odporúčam ich potom držať v chlade, kde olej jemne stuhne.
Používame ich bežne cez rok do rizota, do šalátov alebo len tak na čerstvý chlebík. :)