Mäta pieporná – účinky a použitie

Silne aromatická, mentolom voňajúca bylinka, ktorej chladivé účinky využívame hlavne v horúcom lete aj vďaka nápoju mojito.

mäta piepornáAko spoznáme mätu piepornú: Trvácna rastlinka, ktorá v dobrých podmienkach môže vyrásť až do výšky 1 m, bohato rozkonárená s ružovými až fialkovými kvetmi. Kvitne od júla do septembra. Jej osviežujúcu vôňu možno cítiť na niekoľko desiatok centimetrov. Dobre a samostatne sa rozmnožuje vďaka koreňovým výhonkom. Existuje viacero druhov mäty, ktoré vznikli krížením a od toho sa odvíja ich chuť a vôňa – mäta citrónová, mäta jahodová a i. Zaujímavé je, že ide o bylinu, ktorá nepochádza priamo z prírody, ale bola umelo vyšľachtená skrížením iných druhov divej mäty. Všetky druhy mäty majú približne rovnaké účinky, mäta pieporná má však najvyšší obsah mentolu, pre ktorý je taká cenená.

Ľudový názov: vetrová bylina

Účinné látky: Silice s obsahom mentolu, flavonoidy, triesloviny, horčiny.

Účinky: V medicíne je mäta využívaná vďaka obsahu mentolu. Má antiseptický, upokojujúci a osviežujúci účinok. Povzbudzuje trávenie a tvorbu žalúdočných štiav. Je to bylinka, doslova, objavená na problémy súvisiace s nevoľnosťou – či už ide o tehotenskú, cestovateľskú nevoľnosť alebo nevoľnosť pri problémoch s trávením po jedle. Uvoľňuje kŕče, koliky a zmierňuje plynatosť, zastavuje hnačky. Výborné sú mätové obklady na vyrážky a svrbiacu pokožku. Osviežuje dych a dezinfikuje ústnu dutinu. Zlepšuje chuť do jedla u starších ľudí. Vyvoláva pocit chladu, a preto je vhodné užívať ju vnútorne najmä v lete. Vynikajúca je v aromaterapii pri inhalácii.

Obdobie zberu: Zberáme na jar od prvých listov až do jesene (mimo obdobia kvitnutia). Neskorší zber pred zimou môže spôsobiť, že mäta zimu neprežije, najmä v prípade, že striháme celé vetvičky.

Zberáme: Vňať s listami - Najvhodnejší čas zberu je vtedy, keď rastlina ešte nemá kvety, resp. má vytvorené len puky. Zberáme jednotlivé lístky alebo vrcholky vetvičiek spolu s nasadenými pukmi. Ak si chcete sviežosť mäty uchovať čo najdlhšie, vložte odrezky do pohára s vodou a uskladnite v chladničke. Čerstvú mätu používame pri príprave osviežujúcich nápojov, v kuchyni a na ďalšie spracovanie. Mimoriadne vhodná je aj na sušenie.

Ako bylinku použiť: 

V kuchyni: Na dochutenie kokteilov a pri príprave nápojov, na zdobenie dezertov a ako súčasť osviežujúcich smoothies.

Čaj: Z listov mäty sa pije predovšetkým po ťažšie stráviteľnom jedle, pomáha pri žalúdočných, črevných a žlčníkových ťažkostiach. 

mäta pieporná čaj

Inhalácia: Z listov mäty uvoľňuje upchaný nos a lieči zapálenú nosovú sliznicu.

Pleťová voda: Zmierňuje mastnotu pokožky a tvorbu akné. 

Cukríky: Prirodzene ochladzujú zapálené hrdlo. 

Sirup: Je osviežujúcou ingredienciou do nápojov na horúce letné dni. Výborne sa dopĺňa s medovkou.

Pozrite si tiež recept na mätový chladivý deodorant alebo mätovú ústnu vodu.  

 

Chceli by ste poznať viac takýchto receptov, tipov a ďalších užitočných infošiek o bylinkách, ktoré rastú bežne okolo nás? Nájdete ich v mojej knihe Bylinky z babičkinej záhrady. Okrem toho, v knihe nájdete aj moje osobné rady a tipy na zber, či prípravu zdravej medicínky. 

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.