Recept na bylinkové cukríky

Ak vaše deťúrence krčia nosom nad tinktúrou, čaj sa im zdá horký a sirup príííliš bylinkový, nezúfajte. Mám pre vás ešte jeden, u nás veľmi obľúbený tip, ako použiť bylinky pri liečbe detí. Bylinkové cukríky nie sú také náročné na prípravu, ako sa to spočiatku zdá. Najmä, ak vám s tým pomôžu deti. Cukor síce nejde ruka v ruke s akoukoľvek liečbou, ale rozhodne je to lepší variant, ako kupovať cukríky na boľavé hrdlo, v ktorých sa nachádzajú konzervačné látky a umelé príchute. Tieto domáce cukríky môžete použiť nielen pri liečbe, ale aj preventívne
ako odmenu.

Čo budeme potrebovať:

  • Hrniec,
  • Papier na pečenie alebo silikónové formičky na ľad,
  • Citrónovú šťavu,
  • Cukor a vodu,
  • Čerstvé bylinky/ bylinkovú tinktúru, silný bylinkový čaj.

 

Postup:

Je viac postupov na prípravu bylinkových cukríkov. Môžeme si z nich vybrať podľa toho, či sú určené deťom alebo dospelým a aký zdravotný problém nimi chceme riešiť. Fantázii sa medze nekladú, pomer surovín je však potrebné dodržať, aby sa nám cukríky neroztekali a s hmotou sa dobre pracovalo.

  1. V hrnci zmiešame 1,5 šálky cukru a 1 šálku vody. Cukor s vodou rozpúšťame pri miernej teplote nad ohňom alebo vo vodnom kúpeli dovtedy, kým sa nám po pomiešaní varechou nezačne tvoriť cestička ako pri varení džemu. Môžeme to otestovať tak, že namočíme lyžičku do hmoty, ktorá by po chvíli mala zostať na lyžičke pevná a sklovitá. Ďalším testom je nabrať sirup na lyžičku a rýchle ju vložiť do studenej vody.
  2. Ak hmota okamžite stuhne a netečie, do sirupu pridáme šťavu z polovice citróna, ktorý dodá cukríkom typickú kyslastú príchuť.
  3. Nakoniec pridáme samotné liečivo (bylinkovú silicu). Premiešame a vylejeme na silikónovú podložku alebo maslom vymastený papier na pečenie a tvarujeme hrudky veľkosti cukríkov. Ak nám hmota tuhne rýchlejšie, ako sme čakali, nožom z nej nakrájame malé kúsky. Pri tomto postupe však hrozí, že kúsky budú ostré a poškriabu nám sliznicu v ústach. Ak si chceme túto časť prípravy výrazne uľahčiť, zmes vylejeme do malých silikónových formičiek na ľad, v ktorých aj stuhne a cukríky sa potom dajú jednoducho vyklopiť.
  4. Cukríky nakoniec obalíme v práškovom cukre. Nebudú sa lepiť a ak ich máme viac, budú sa aj lepšie skladovať.

Bylinkove cukriky 4

 

Aké liečivá zvoliť pri príprave bylinkových cukríkov?

Ak chceme použiť bylinkovú tinktúru alebo éterický olej, urobíme tak až tesne pred dokončením, ako je napísané v horeuvedenom postupe.

Ak chceme použiť celé bylinky, zbavíme ich drevnatých častí a pokrájame na čo najjemnejšie kúsky, alebo ich zomelieme a hneď na začiatku pridáme k vode a cukru.

Ak chceme použiť silný čaj, napr. z lipy alebo klinčekov, urobíme tak hneď na začiatku a nahradíme ním vodu. V tomto prípade si pripravíme silný čaj a na jednu šálku vody použijeme 4 ČL byliny.

Bylinky vhodné na prípravu cukríkov: šalvia, lipa, echinacea, baza, dúška materina, levanduľa, mäta, medovka, prvosienka, zázvor.

Bylinkové éterické oleje a tinktúry vhodné na prípravu cukríkov: levanduľa, šalvia, škorica, klinček, eukalyptus, mäta, propolisová tinktúra, kapucínková tinktúra.

 

Chceli by ste poznať viac takýchto receptov, tipov a ďalších užitočných infošiek o bylinkách, ktoré rastú bežne okolo nás? Nájdete ich v mojej knihe Bylinky z babičkinej záhrady. Okrem toho, v knihe nájdete aj moje osobné rady a tipy na zber, či prípravu zdravej medicínky. Tento recept si môžete zapísať do Bylinkára - zápisníka vašich bylinkových receptov. 

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.