Kvety súčasť kuchyne (Denník Plus 1deň)

Jedlé kvety ako súčasť chutných receptov

Jedlé kvety ako súčasť chutných receptov

 

Krásne farebné, voňavé a navyše aj chutné! Mnohí zrejme ani netušia, čo všetko sa dá využiť v kuchyni z lúky. Väčšina kvetov totiž vôbec nemusí byť iba ozdobou vo váze. Trendom v gastronómii sú už aj u nás jedlé kvety.

 

Miriam Latečková sa už niekoľko rokov venuje bylinkám a rastlinám.
 

V zahraničí už prišli voňavým a chutným lupienkom na chuť dávnejšie.„Tam to bol boom už pred niekoľkými rokmi. U nás sa dodnes mnohí boja zjesť niečo farebné a pekné,“ vysvetľuje odborníčka na rastliny a bylinky a zakladateľka portálu babickinazahrada Miriam Latečková. Pravidlá na zbieranie jedlých kvetov prirovnáva k hubárskym.

 


Farebné kvietky dodajú jedlám aj jedinečnú vôňu a chuť.


Niektoré kvety sú vhodné na chuťovky a suši, oživia aj zeleninové šaláty.

Ak plánujete uskladňovať kvietky, nerobte to dlhšie ako 48 hodín. „Aby vydržali svieže, odporúčam ich uložiť na navlhčenú utierku alebo servítku a odložiť do chladu,“ nabáda skúsená bylinkárka. Má skvelý tip aj na mrazenie. Drobné kvietky, napríklad fialky alebo lupene ruží, zvykne ukladať do formy na ľad.

„Kocka ľadu s kvietkom vyzerá úžasne v šampanskom aj v limonáde. Odporúčam však liať do formy destilovanú vodu. Zostane číra a priehľadná, aj keď zamrzne a kvietky lepšie vyniknú,“ radí Miriam. Pred servírovaním by ste mali odstrániť peľové tyčinky kvetov. Opatrní by mali byť alergici a radšej ich nekonzumovať. Odporúča sa tiež odtrhnúť zelený kalíšok zo spodnej strany kvetu, z ktorého vyrastá.

Kvety do sladkej kuchyne

Všetky kvety ovocných stromov a jahôd. Mimoriadne obľúbená, chutná a voňavá je levanduľa, lupene ruží, fialky a sirôtky. Všetky majú sladkú chuť a sú ideálne do zákuskov, zmrzlín či tort. „Napríklad ruže a levanduľu dávam aj do ovocných džemov, ktoré tým získajú jedinečnú chuť,“ radí Miriam.

Kvety na slané pokrmy

Pažítkový kvet, fialkové kvety (ale čerstvé), ďatelinové (fialovej farby, nie bielej) sú ideálne do šalátov a na chuťovky. Populárna je kapucínka, slez, nechtík. Vlčí mak je dobrý na sušenie, možno ho zaliať a piť ako čaj.

 
Autor: Plus JEDEN DEŇ/Daniela Starovičová
 
Viac o bylinkách, ktoré rastú bežne okolo nás nájdete v mojej knihe Bylinky z babičkinej záhrady. Obsahuje množstvo receptov na ich spracovanie, výrobu rôznych produktov do vašej domácej lekárničky aj pre krásu tela.  A tiež moje osobné rady a tipy pri zbere a kombinácii byliniek a prípravu zdravej medicínky .
 
Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.