Pestrec mariánsky - účinky a použitie

Nikdy by som si ako dieťa nepovedala, že ten pichľavý bodliak môže raz patriť medzi moje obľúbené liečivé bylinky. :) Reč je o pestreci mariánskom, pokladom pri regenárii pečene.

 

 

Ako spoznáme pestrec?

Jednoročná až dvojročná mohutná rastlina dorastajúca do výšky cca 150 cm je medzi bylinkami neprehliadnuteľným obrom. Neviem, či niektorú bylinku považujeme viac za burinu ako práve bodliak. Už aj kvôli jeho zjavu. Má zelené listy s typickými bielymi žilkami (fľakmi) a pichliačmi, kvety kvitnú ružovo-fialovo a sú tvorené opäť pichliačmi. Na pestovateľské podmienky je nenáročný, stačí mu dostatok svetla a slnka. Kvitne v júli až v auguste, na jeseň sa jeho kvety zmenia na jemné páperie.

 

pestrec-mariansky-1

 

Nájdeme v ňom tieto účinné látky: vitamíny, antioxidanty, silymarín (silný antioxidant).

 

Aké účinky má pestrec?

Najznámejšie sú jeho účinky pri liečbe a regenerácii pečene postihnutej alkoholom, infekčným ochorením, užívaním drog alebo pri jej stukovatení. Pečeň je orgánom, ktorý v tele spracováva naše emócie. Pokiaľ negatívne emócie nevieme odfiltrovať, odnáša si to práve pečeň, napriek tomu, že neholdujeme alkoholu ani drogám.

Ostropestrec zlepšuje trávenie, pomáha pri vylučovaní tráviacich enzýmov. Pomáha telu pri odbúravaní toxínov a antibiotík (pestrec začneme užívať najskôr 2 týždne po doužívaní antibiotík). Odporúča sa pri otrave ťažkými kovmi, hubami, pri liečbe žltačky aj infekčnej mononukleóze.

 

Zbierame plody od augusta do septembra. Hoci sa v minulosti zbierali listy aj koreň, najúčinnejšie sú práve plody.

 

Aké využitie má pestrec?

Plody (semená): Pri zbere, ako aj pri celej manipulácii s bylinou používame rukavice. Semienka pripomínajú farbou aj tvarom jablkové zrniečka. Plody zbierame tesne pred dozretím skôr, ako sa kvet zmení na páperie, ktoré odletí spolu so semienkami, alebo prv než sa semienka vysypú z kalicha. Semienka uskladňujeme v nádobe a inak ich neupravujeme, nakoľko rýchlo oxidujú.

 

pestrec-mariansky-mlety_1

 

Olej, tinktúra

Semená používame zásadne čerstvo namleté alebo rozdrvené, najlepšie pred každým hlavným jedlom počas 2 týždňov (pri liečbe aj pri preventívnej kúre). Plody dôkladne požujeme, objem zmiešaný so slinami nám bude akoby rásť v ústach. Ide o to, aby sa plody premiešali so slinami a potom ich prehltneme a zapijeme vodou. Semená by nemali prísť do styku s kovom ani s vysokými teplotami, ktoré vznikajú pri otáčkach mixéra.

Ideálne je, ak použijeme na ich rozdrvenie mažiar. Treba sa však pripraviť na to, že semená sú skutočne extra tvrdé a niektorí užívatelia môžu mať problém ich rozžuť. Takto upravené semená sú zároveň peelingom pre črevá. Nikdy ich nedrvme do zásoby, nakoľko rýchlo oxidujú. Preto nemá príliš veľký význam kupovať pomletý pestrec. Najmä, pokiaľ si nie sme si istí jeho uskladnením v obchode alebo u výrobcu. Siahla by som po ňom iba v prípade, že je vákuovo balený.

 

Moja rada: V jednoduchosti je nielen krása, ale aj zdravie

Často vidím predávať pestrec vo forme čaju. Žiaľ, jeho účinné látky (silymarín) sa môžu zaliatím horúcou vodou úplne zničiť, čo znamená, že takáto príprava je takmer bezcenná.

Napriek tomu, že píšem, že z bodliaka sa dá urobiť čaj, olej aj tinktúra, ako pri jedinej byline bude chýbať konkrétny recept na prípravu domáceho liečiva. Je to z dôvodu, že v žiadnej forme nie je bodliak taký účinný ako pri jednoduchom požití jeho semien.

 

 


podpis kniha2