Mrazenie byliniek

Mrazenie je mojím obľúbeným spôsobom uchovávania byliniek.

Mrazím výlučne čerstvé bylinky, ktoré predtým nikdy neblanšírujem, hoci na internete je veľa podobných receptov. Je to zbytočné. Mám rada uchovanú čerstvosť byliniek. Mraziť môžeme najmä dužinaté bylinky a vňate, napr. bazalku, cesnak medvedí, ligurček, petržlenovú a zelerovú vňať a pažítku. Bylinky nedávame do vreciek, po zamrznutí sú totiž veľmi krehké a v mrazničke sa ľahko polámu.

Jednotlivé bylinky a ich listy poukladáme do nádobiek, kde lístky krásne zmrznú bez toho, aby sa spojili a pri vyberaní trhali. Keď si potom vytiahneme bazalku, o pár minút je ako čerstvá a môžeme ju hneď používať, lebo nestratila ani gram zo svojej úžasnej chuti.

Bylinky môžeme mraziť aj iným spôsobom, a to tak, že ich nakrájame na malé kúsky. Vložíme ich do formičiek na ľad a zalejeme kvalitným olejom. Pre tento zaujímavý spôsob som však, žiaľ, nenašla uplatnenie. Keď totiž pridávam bylinky do jedla, robím to až tesne po dovarení. Ak by som tam pridala zamrazené bylinky v kocke oleja, napr. na povrchu polievky by sa vytvorili mastné oká a to už také efektné nie je. Oveľa radšej sa pri mrazení byliniek hrám so samotnými liečivými kvetmi, napr. s kvetmi kapucínky, fialky alebo levandule. Vložím ich do nádobiek na ľad a zalejem destilovanou vodou. Na druhý deň budem mať priezračne čisté kocky kvetov, ktoré môžem vložiť ako jedlú dekoráciu do džbána s vodou.

Viac o bylinkách, ktoré rastú bežne okolo nás nájdete v mojej knihe Bylinky z babičkinej záhrady. Obsahuje množstvo receptov na ich spracovanie, výrobu rôznych produktov do vašej domácej lekárničky aj pre krásu tela.  A tiež moje osobné rady a tipy pri zbere a kombinácii byliniek a prípravu zdravej medicínky.

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.